خواص لیمو ترش در طب سنتی

خواص لیمو ترش در طب سنتی

لیمو ترش

نام علمی لیمو ترش citrus limonum Riss0 است. لیموترش از تیره مرکبات است. میوه، برگ، پوست میوه لیمو ترش خاصیت درمانی دارند. لیمو ترش درختچه است که بلندی آن به ۴ تا ۵ متر می رسد. شاخه هایش بلند و برگهایش پهن و سبز مات و بیضوی است. دمبرگها واضح و اندکی بال دارند. گل هایش از درون سفید و از بیرون ارغوانی و به غایت معطرند.. برای استفاده از خواص طعم لیمو، آن را خشک می کنند تا علاوه بر نگهداری آن به مدت طولانی، بتوان به مناطق گرمسیری نیز حمل کرد، لیموی خشک را لیمو عمانی گویند. در ادامه به خواص لیمو ترش در طب سنتی اشاره خواهیم کرد.

طبع لیمو ترش

طبع لیمو ترش سرد و خشک است. بهتر است که لیمو ترش با مصلحاتش که عسل و گل انگبین است مصرف شود.

خواص لیمو ترش

بعضی از خواص لیمو ترش عبارتند از:

  • ضد عفونی کننده وضد باکتری است.
  • لیمو ترش گوشت های اضافی  که در گلو پیدا می شود را از بین می برد.
  • ضد کم خونی، غلظت و رقت خون و ضد سردرد و کمر درد است و دردهای کلیه و شکم را تسکین می دهد.
  • یکی از خواص درمانی لیمو ترش این است که صفرا بر است، یعنی زیادی صفرا را درمان می کند.
  • اهمیت لیمو ترش درتصفیه خون حائز اهمیت است.
  • لیمو ترش علاوه بر خواص ضد عفونی کننده، قبض کننده ی خوبی نیز می باشد و به واسطه ی همین خاصیت قبض کننده است که آب لیمو خونریزی های داخلی و خارجی رامتوقف می سازد و مکرر به تجربه رسیده است .
  • یکی دیگر از خواص درمانی لیمو ترش این است که ترشحات بزاق دهان را تقویت می کند، اشتها را زیاد کرده و بیش از هر نوشابه ی دیگری عطش و تشنگی را تسکین می دهد.
  • مداومت در خوردن لیمو، تصلب شراین را معالجه می کند. خوردن لیمو به مقدار ۱ تا ۲عدد در روز می باشد ولی برای بیماران مبتلا به تصلب شراین استفاده بیشتر آن نیز توصیه شده است.

خواص آبلیمو

برخی از خواص آبلیمو در درمان بیماری ها عبارتند از:

  • ضد خارش و سوزش حاصل از گزش حشرات است. بدین منظور باید مقداری آب لیمو در محل آهسته بمالید و تکرار کنید. ضد خارش پوست و دستگاه تناسلی، ضد آلرژی است.بدین منظور روزی چند مرتبه مقداری آب لیمو بر پوست و محل تناسلی بمالید و یا اینکه یک یا دو لیوان شربت آب لیمو در شبانه روز تناول کنید.
  • یکی از خواص درمانی آبلیمو این است که برای درمان خارش چشم و ضد حساسیت یا آلرژی ، روزی دو مرتبه دو قطره آب لیمو بر لبه پلکها بمالید. لیمو کرم کش است و شما باید یک لیمو را با پوست و گوشت و هسته له کنید و آن را یک تا دو ساعت در کمی آب سرد با یک قاشق سوپ خوری عسل بخیسانید، بعد آن را در صافی ریخته و با فشار صاف کنید و شب قبل از خواب بنوشید.
  • برای مبارزه با چاقی اشخاصی که وزنشان زیاد شده و می خواهند لاغر شوند و چربی و پیه بدنشان از بین برود باید هر روز صبح ناشتا آب سه لیمو را گرفته و با چهار قاشق کوچک قهوه خوری شکر مخلوط کرده و صرف نمایند. اگر چهار یا شش هفته این کار را به طور مرتب انجام دهند نتیجه محسوس به چشم دیده و به این نوع معالجه سهل و ساده اعتقاد زیادی پیدا خواهند کرد.
  • یکی دیگر از خواص درمانی آبلیمو این است که جهت درمان آنژین می توانید یک لیوان آب ولرم را در آب لیموی تازه بریزید و برای درمان آنژین، آن را غرغره کنید. برای درمان خونریزی بینی می توانید یک قطعه پنبه را در آب لیمو بخیسانید و در سوراخ های بینی خود بگذارید.
  • برای معالجه میگرن و سردرد می توانید در یک فنجان قهوه غليظ یک برش ليمو بیاندازید و سپس بنوشید. شربت آب لیمو، عطش بیماران را رفع می کند و اگر قند رامحکم به پوست لیمو بمالند، اسانس پوست لیمو را به خود جذب کرده و شربت ليمو را بیشتر معطر می کند.
  • دم کرده یا خام پوست لیمو ضد کرم و ضد گاز معده است و نفخ شکم را برطرف می سازد.
  • برای آنکه رسوبات زرد رنگ روی دندانها ومجاور لثه ها کاملا زدوده شوند و لثه هایتان سفت و مقاوم گردند، مسواک خود را در مقداری آب لیمو فرو کنید سپس آن را با نمک تماس دهید تا نمکها بر سطح مسواک تجمع یابد. آن گاه دندانها را مسواک بزنید. این کار را در هفته دوبار انجام دهید. به زودی متوجه اثر چشمگیر آن خواهید شد. اگر می خواهید همیشه دندان های سفید، زبانی بدون بار و دهانی خوشبو داشته باشید، هفته ای یک یا دو بار، دو قاشق چای خوری آب لیمو را در یک استکان آب یا (آب و کمی نمک بریزید و خوب هم بزنید و سپس با آن دهان خود را بشویید و غرغره کنید سپس دهان خود را با آب چند بار بشویید و مسواک بزنید تا تمیز گردد.

خواص لیمو ترش برای کبد

خواص لیمو ترش برای کبد اثبات شده است. مصرف لیمو ترش باعث دفع سنگ های کبدی می شود. همچنین امراض کبدی، کبد چرب و آب آوردن آن را درمان و خون را تصفیه می کند.

خواص آبلیمو برای پوست

بعضی از خواص آبلیمو برای پوست عبارت است از:

  • اگر هر روز صبح به کمک تکه ای پنبه، آب لیمو را به پوست بمالید، برای روشن کردن رنگ پوست و تقویت و آرامش آن و هم برای سفت شدن ناخن و نرم شدن پوست دست مؤثر است.
  • جوش های صورت که آن را غرور جوانی می نامند تماما علامت روشنی از ناخوشی خون است، و تجمع سم را در کبد نشان می دهد. با مصرف لیموترش سم از کبد دفع شده و جوشها بهبود می یابند.

میوه تسکین روماتیسم

لیمو ترش، میوه تسکین روماتیسم است. لیموترش در معالجه رماتیسم و سیاتیک فایده دارد. برای معالجه بر حسب بنیه ی بیمار باید هر روز از پنج تا هفت لیمو را به مصرف رسانید. در هفته اول باید هر روز یک لیمو را آب گرفته و با کمی آب صبح ناشتا دو دقیقه بعد از حمام صبح آن را نوشیده، هفته دوم آب دو لیمو را به همین ترتیب نوشیده و هفته ی سوم باید سه لیمو و هفتهى چهارم، چهار لیمو را مصرف کرده تا هفته ی هفتم که رسید باید هر روز آب هفت ليمو رانوشید و اگر ممکن باشد تا قبل از ناهار چیزی نخورد. باید این کار را ادامه داد تا این که یک یا دو یا چندین هفته آب ۵ تا ليمو را نوشید. بعد از این مدت باید مقدار آن را تقلیل داد. تا این که در هر روز به یک عدد لیمو برسد در این مورد هر کس می تواند طبق این دستور عمل کند و مقدار مصرف لیمو را بر حسب تحمل بنیه و شدت ضعف مرض خود اضافه کند یا تقلیل دهد. تا این که در هر روز به یک عدد لیمو برسد.

با رژیم لیمو ممکن است درد دل، معده یا درد خاصه ی پایین شکم تولید شود. در این موارد جای هیچ نگرانی نیست چنین مواردی نباید معالجه را متوقف ساخت بلکه برعکس باید مقاومت کرد و بر مقدار حمام های روزانه افزود و از جوشانده های ملین یا گل و گیاه دارویی کمک گرفت. برحسب بنيه و مزاج اشخاص باید برنامه ای برای مصرف لیمو تنظیم کنید. بهتر این است که ساعت ۸صبح ۳ عدد، ساعت ۱۱صبح ۳عدد و در ساعت بعد از ظهر ۳عدد لیمو را آب گرفته و با مقدار کمی آب خالص مخلوط و مصرف نمایید. از مصرف لیموی تازه با آب هیچ گونه اضطراب یا نگرانی به خود راه ندهید زیرا مصرف آن کوچکترین ضرری برای هیچ کس ندارد. در دوره هایی که اشخاص بیمار رژیم ليمو گرفته اند بهتر است غذای خود را طبق رژیم گیاه خواران از سبزی و میوه ترتیب دهند و از مصرف گوشت و چربی حیوانی خودداری کنند .

هسته های لیمو را دور نریزید

هسته های لیمو را دور نریزید . هسته لیمو ترش اثر ضد تب، ضد سم و ضد کرم دارد. برای استفاده بدین منظور باید هسته لیموترش را گرفته و پوسته سفید را جدا کنند و سپس بر حسب سن و وزن بیمار به مقدار ۵ / ۳ تا ۷گرم از مغز تخم (دانه) لیمو با مقداری آب گرم میل نمایند.

مضرات لیمو ترش

از مضرات لیمو ترش اینست که برای افرادی که دارای بیماری های ریوی و درد کمر و تشنج دارند اصلا توصیه نمی شود.

4.6 stars from 52 votes
sargrami3